Начало Здравна медиа Здравни новини В САЩ одобриха първото лекарство за епилепсия, произведено от марихуана

В САЩ одобриха първото лекарство за епилепсия, произведено от марихуана

В САЩ одобриха първото лекарство за епилепсия, произведено от марихуана - изображение

Американският здравен регулатор одобри лечението на епилепсия с медикамент, базиран на канабис. Лекарството на GW Pharmaceuticals Plc е първото създадено от марихуана в САЩ, получило разрешение за терапевтично приложение.

Одобрението на лекарството позволява то да бъде използвано при пациенти от 2-годишна възраст и нагоре, които имат Синдром на Драве и Синдром на Ленъкс – Гасто. Това са редки форми на епилепсията, които са сред най-резистентните към всякакъв вид лечение. „Това разрешение служи като напомняне, че напредващите програми за стабилно развитие, които правилно оценяват активните съставки в марихуаната, могат да доведат до важни медицински терапии“, коментира комисарят по храните и лекарствата Скот Готлиб.

Новият медикамент – Epidiolex, се състои от канабидиол, една от стотиците молекули, съдържащи се в растението марихуана, и по-малко от 0,1% тетрахидроканабинол, психоактивен компонент. GW Pharmaceuticals Plc отглеждат собствена плантация с канабис в стъклени къщи във Великобритания, за да осигурят еднаквост в генетичния състав на растенията, които след това се преработват в течен разтвор от канабидиол.

Въпреки че тетрахидроканабинолът може да предизвика параноя, тревожност и халюцинации, канабидиолът има противоположен ефект и е смятан от учените за потенциално лечебно средство за проблеми на психичното здраве.

Докато привържениците на легализирането на марихуаната твърдят, че решението лекарството да бъде одобрено е стъпка в правилната посока, бизнесът, разчитащ на растението, трябва да се противопостави на забраната на федералното правителство за неговото използване. Въз основа на потенциала за злоупотреба Агенцията за борба с наркотиците категоризира химичните вещества в пет раздела, като марихуаната и хероинът се считат за най-смъртоносните и че от тях няма медицински ползи.

Именно по тази причина сега от Агенцията трябва да оценят лекарството Epidiolex и да го прекласифицират като вещество с медицински свойства, за да може от компанията да започнат да го продават. Очаква се това да стане в рамките на 90 дни. Освен това медикаментът все още не е с определена цена, но това ще стане, след като GW Pharmaceuticals Plc я обсъдят със застрахователните компании.

Пациентите със Синдромите на Драве и Ленъкс – Гасто получават многократно пристъпи и повечето от тях са резистентни към одобрените антиепилептични лекарства. Двете форми на заболяването са с високи нива на смъртност. Повечето болни трябва да носят шлемове, за да избегнат мозъчните травми, които могат да се получат след внезапното падане вследствие пристъп.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: civilized.life

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАлт. медицинаИсторияХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлЛеченияСпортОрганизацииКлинични пътекиЗдравни съветиХрани и ястияПсихологияБотаникаИзследванияСнимкиСпециалистиАнкетиНормативни актовеПроизводителиАптекиРецептиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография