Начало Здравна медиа Здравни новини Мащабно изследване на промените в ДНК при рак на гърдата предоставя потенциални възможности за нови терапии

Мащабно изследване на промените в ДНК при рак на гърдата предоставя потенциални възможности за нови терапии

Мащабно изследване на промените в ДНК при рак на гърдата предоставя потенциални възможности за нови терапии - изображение

Последните изследвания на рака на гърдата биха могли да доведат до много по-персонализирана грижа за пациентите и да помогнат за пълното разбиране на причините за заболяването, показват резултатите от мащабно проучване, обхващащо данни за хора от целия свят.

То дава по-цялостна картина на промените в ДНК при рак на гърдата и предоставя потенциални възможности за нови терапии.

По време на проучването са изследвани 560 генома на рак на гърдата, благодарение на което е разкрита появата на пет нови гени, свързани със заболяването.

Изследователите от британския институт "Уелкъм Тръст Сангър" са открили, че геномите на рака на гърдата са "силно индивидуални". Те са проучили геноми при различни пациенти, четирима от които са мъже, и са фокусирали вниманието си както върху мутациите, насърчаващи развитието на болестта, така и върху моделите, определяни още като мутационни подписи във всеки тумор.

Проучването е показало, че жените с гени, които предразполагат към по-голяма опасност от развитие на рак на гърдата и на яйчниците, имат изцяло различни едни от други геномни профили.

"Бихме искали в бъдеще да съсредоточим усилията си в профилиране на отделни ракови геноми. Така ще можем да идентифицираме конкретното лечение, за което е най-сигурно, че ще бъде успешно за дадена жена или мъж с диагноза рак на гърдата. Убедени сме, че това би било стъпка напред в посока персонализиране на здравните грижи при раково заболяване", заяви ръководителят на проекта д-р Серина Ник-Зайнал.

Д-р Серина Ник-Зайнал е изследовател в британския институт "Уелкъм Тръст Сангър" и почетен консултант по клинична генетика в болница "Аденбрук" в Кеймбридж.

Резултатите от изследването са публикувани в медицинското списание Nature Communications.

Снимки: 24 Hour HTML Cafe, blog.wellcome.ac.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиМедицински изследванияЗдравни проблемиАлтернативна медицинаБотаникаЛечения