Начало Здравна медиа Здравни новини Министърът на здравеопазването отговори на три въпроса от депутати

Министърът на здравеопазването отговори на три въпроса от депутати

Министърът на здравеопазването отговори на три въпроса от депутати - изображение

Поръчката за линейките с повишена проходимост е прекратена. Причината е, че нито едно от подадените предложения не е подходящо. След като в МЗ анализират причините за поредния провал по големия европроект, ще обявят нова обществена поръчка.

Все още се чака и решението на КЗК по жалбата срещу търга за другите 78 на брой високопроходими спешни автомобила.

Информацията даде министър Ананиев в отговор на въпроса на депутата Джевдет Чакъров. Освен на този здравният министър отговори на още две депутатски питания.

Дора Христова поиска информация за проблема при заплащането на средства, изразходвани по клинични пътеки от общинските болници. От отговора стана ясно, че темата е била обсъждана в хода на преговорите за националния рамков договор, но не е постигнато съгласие за друго решение освен, прилагащото се в момента. Става дума за случаите, когато лечението и диагностиката за едно и също заболяване на един и същ пациент и по едно и също време се осъществява от две лечебни заведения.

Последният въпрос, на който отговаря министър Ананиев е от Славчо Атанасов и е за недомислиците в здравната система за младите лекари. Според отговора, когато още действа вече отменената наредба № 34 за придобиване на специалност, здравното министерство отчита проблеми както в начина на специализация, така и неудовлетворението на специализантите от реда и условията за обучение.

Точно специализацията срещу заплащане и липсата на трудов договор с болница са основният проблем.
Затова с наредба от 2015-а е направена промяна, според която се облекчава достъпът и се подобряват условията, а специализация по клинични специалности се осъществяват само при наличие на трудов договор.

Министерството е подготвило проект за допълнение на наредбата, с който ще се въведе ефективен механизъм за осъществяване на държавната политика за осигуряване на нужните специалисти. Предвижда се базите за обучение да бъдат субсидирани. По-добри са и условията за специализация по Обща медицина, предвидено е още длъжностите за специализанти да се заемат след конкурс.

Министър Ананиев признава, че в последно десетилетие има тенденция към намаляване на броя удостоверения за лекари, които МЗ издава. Ако през 2008 г са били 655, то през 2018 г. са 203.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини