Начало Здравна медиа Здравни новини Мозъчни импланти превръщат мисли в движения при парализиран мъж

Мозъчни импланти превръщат мисли в движения при парализиран мъж

Мозъчни импланти превръщат мисли в движения при парализиран мъж - изображение

За първи път от 8 години 56-годишен парализиран от врата надолу американец успя да се нахрани сам, след като в мозъка му бяха поставени два импланта, които хващат импулсите на мислите му и ги предават на компютър, който ги превръща в механични команди. Той е първият доброволец, който се е подложил на експеримента на учените от университета Сase Western Reserve и Центъра за електростимулация в Кливланд, САЩ.

Големите колкото аспирин импланти позволяват със силата на мисълта да бъде задействана специално изработена рамка, която придържа ръката на пациента и която може да се насочи във всяка желана посока. Те съдържат 96 електрода, които улавят пулсациите на нервите в центъра за движение на мозъка. Други 30 кабела са свързани с мускулите на ръката и така комбинацията от различни импулси, провокирани от мислите, позволява промяната в посоката на движение. Само ден е отнело на пациента да се научи как с мисълта си да контролира компютъра, а преди това 45 седмици е ходил на рехабилитация.

Изобретателите на технологията обясняват, че чрез имплантите и компютърния интерфейс може да се “прескочи“ гръбначно увреждане и място, на което е прекъсната връзката между мозъка и тялото. Дори и в случаи, когато има атрофирали мускули, какъвто е този на американеца Бил Коучвар, методът позволява пострадалият човек сам да върши някои елементарни действия като почесване или пиене на вода. Усъвършенстването на технологията ще направи живота на много хора по-поносим.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: mediad.publicbroadcasting.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЛайфстайлХранене при...ПсихологияСнимкиИсторияИнтервютаНормативни актовеЗдравни съветиСпортАлтернативна медицинаБотаникаЛеченияОрганизацииКлинични пътекиМедицински изследванияСпециалисти