Начало Здравна медиа Здравни новини МС прие няколко решения, свързани със здравеопазването

МС прие няколко решения, свързани със здравеопазването

МС прие няколко решения, свързани със здравеопазването - изображение

С решенията на кабинета вече са факт устройствените правилници на здравното министерство и на новата агенция „Медицински надзор“, закриването на Центъра „Фонда за лечение на деца“ и промените в регламента за реда, по който се регулират и регистрират цените на лекарствата.

Според новия устройствен правилник на МЗ в него вече съществува отдел „Сигурност на информацията и защита на данните“, който ще контролира прилагането на информационната сигурност и защитата на данните. Ще има още и ново звено в областта на човешките ресурси и дирекция „Електронно здравеопазване“. Ще бъдат извършени още промени в числеността, а функциите им ще бъдат прецизирани.

Новата агенция „Медицински надзор“ събира агенцията „Медицински одит“ и тази по трансплантация. Промяната ще премахне дублиращи се звена и функции. Щатната численост е от 106 бройки, колкото са и сега общо двете структури. Според министър Кирил Ананиев контролът ще бъде завишен и в качествено, и в количествено отношение.

Министрите приеха да бъде закрит Центърът „Фонд за лечение на деца“, чиито дейности от 1 април ще бъдат изпълнявани от НЗОК. Здравният министър подчерта, че нормативните промени осигуряват плавен преход и гарантират правата и достъпа до лечение. Промяната е направена, за да бъде оптимизиран процесът на разглеждане на заявленията, но и изразходването на обществените средства да е по-ефективно.

С гласуването си днес министрите подкрепиха и промени в наредбата за лекарствените продукти.

Ще има нови режими за оценка на здравните технологии (ОЗТ) и за проследяване на ефекта от
терапията. Въвежда се нормативното изискване за наличието на една положителна оценка от държавна институция по ОЗТ от Франция, Германия, Великобритания и Швеция, за да може медикаментът да стане част от Позитивния списък.

Оптимизира се режима по ценообразуване на лекарствените продукти.Най-ниските цени ще се търсят вече не в 17, а в 10 държави.

Въвеждат се държавни такси за извършването на ОЗТ. От здравното ведомство се аргументират с това, че става дума за изключително експертна дейност, извършвана от много специалисти. Резултатът от ОЗТ се използва от търговците и разпространителите на лекарства, които трябва да имат ангажимент към този процес.

С пет щатни бройки е завишена числеността на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: gov.bg
Снимка: financebg.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини