Начало Здравна медиа Здравни новини Над 220 хиляди българчета страдат от затлъстяване

Над 220 хиляди българчета страдат от затлъстяване

Над 220 хиляди българчета страдат от затлъстяване - изображение

Всяко пето дете в България между 5 и 18 г. страда от затлъстяване. Общият им брой за страната е над 220 хиляди. Това заяви ръководителят на клиниката по нефрология в Александровска болница проф. Борис Богов. По повод утрешния Световен ден на бъбреците в медицинското заведение ще има безплатни прегледи на пациенти с бъбречни заболявания. Проблемите с теглото също са един от факторите, които могат да причинят такива усложнения.

Проучване на Националния статистически институт, направено в края на 2016-а, показва, че броят на мъжете с наднормено тегло е нараснал – от 57,9% делът им вече достига 62,2%. Това означава, че близо две трети от българите надхвърлят теглото, което се счита за здравословно. Тези, при които затлъстяването се води болестно състояние, са 15,5%. Процентът при дамите, които страдат от затлъстяване, е 46,8%.

Над материала работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: i.telegraph.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаДиетиТестовеИнтервютаМедицински изследванияОрганизацииСнимкиСпортЛеченияАлтернативна медицинаЗаболявания (МКБ)Здравни проблемиХранене при...ЗаведенияПсихологияИсторияСоциални грижиРецептиОбразованиеСпециалистиНормативни актовеАнкетиКлинични пътеки