Начало Здравна медиа Здравни новини Направиха за първи път в страната операция за преодоляване на ахалазия

Направиха за първи път в страната операция за преодоляване на ахалазия

Направиха за първи път в страната операция за преодоляване на ахалазия - изображение

За първи път в страната български лекари извършиха сложна операция за преодоляване на ахалазия. Екип от специалисти от УМБАЛ „Пълмед“ – Пловдив, начело с д-р Никола Боянов, направи възможна интервенцията.

Ахалазията е тежко състояние, при което човек трудно преглъща и се храни. При нея се наблюдава липса на нормална перисталтика на хранопровода и невъзможност на долния езофагиален сфинктер да се отваря при преглъщане. Може да се стигне до изоставане в растежа, ако състоянието се появи в детска възраст. През хранопровода много трудно преминават твърдите храни, но след това така се получава и с течностите. Човек започва да повръща поетото и да отслабва на килограми.

Началникът на гастроентерологията в пловдивската болница д-р Боянов коментира, че досега в България само два пъти е извършвана тази операция от чуждустранни хирурзи, които демонстрирали интервенцията в рамките на конгрес. Предварителната подготовка, която е нужна за провеждането на такъв вид манипулация, отнела на екипа и на лечебното заведение близо 2 години.

Съществуват три варианта за справяне с ахалазията. Първият е медикаментозен, но той вече почти не се прилага. При втория се вкарва специален балон в хранопровода, който се надува и по този начин отпуска и разширява мускулите на долния езофагиален сфинктер. Методът е неоперативен, но има краткотраен ефект. Третият вариант е т.нар. оперативна миотомия по Хелер и се извършва лапароскопски. Разрязват се мускулатурата на хранопровода и 2-3 см от мускулатурата на централния сегмент на стомаха. Интервенцията сама по себе си не застрашава живота на пациента.

След осъществяването на операцията страдащият от ахалазия вече няма проблем с храненето и започва да води нормален живот. Пациентът се чувства добре и е изписан от болницата.

Д-р Никола Боянов казва, че екипът му е направил интервенцията 10 години, след като за първи път е изпълнена от японски хирург. За нашата страна е важно да има национална програма за ендоскопско обучение, тъй като сега всеки специалист трябва да отиде в чужбина, ако иска да се развива и обучава. А това е трудно осъществимо понякога и изключително скъпо, допълва той.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: 24chasa.bg
Снимка: zdravenportal.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиПатологияНовиниЛюбопитноИзследванияИсторияХранене при...ЛеченияСнимкиПсихологияЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкетиЛайфстайл