Начало Здравна медиа Здравни новини Наредбата за здравните изисквания към обществените перални е публикувана за обществено обсъждане

Наредбата за здравните изисквания към обществените перални е публикувана за обществено обсъждане

Наредбата за здравните изисквания към обществените перални е публикувана за обществено обсъждане - изображение

Здравното министерство публикува наредбата за изискванията към обществените перални. В проекта се запазват някои елементи от старата, но по-голямата част е променена и съобразена с повишените хигиенни и технологични изисквания към този вид услуга.

Особено важен момент е определянето на видовете обществени перални и различните услуги, които те предлагат. Целта на диференциацията е да бъде преустановена порочната практика във всяка обществена пералня да се извършват всички видове услуги и да се пере едновременно болнично бельо и такова от детски заведения и хотели, се посочва в мотиви на здравното ведомство.

За първи път се разписват здравните изисквания към работата и устройството им, което се прави, за да се предотврати използването им от обществени организации.

Въвеждат се изисквания за микробиологична чистота на готово пране, което ще намали и почти елиминира риска от разпространение на заразни болести. Регламентирани са още начините, по които трябва да се транспортират както чистото, така и мръсното пране.

Работещите на тези места ще бъдат преглеждани и изследвани редовно.

Наредбата ще осигури безопасност на детски и лечебни заведения, на производствени, промишлени, търговски, хранителни и туристически обекти, посочват още от министерството.

Експертите подчертават, че чрез лошо или неправилно изпрани дрехи, спално бельо, работно облекло и други се предават вируса, причиняващ хепатит А, ротавируси, салмонела, кандида, ешерихия коли и други.

В същото време в болниците има специфични фактори, които водят до развитието на вътреболнични инфекции.

Проучванията в Европа и САЩ показват, че на всеки хиляди дни престой в болница има между 13 и 20 случая на вътреболнична инфекция. Според доклад на СЗО 15% от всички настанени в болница страдат от тези инфекции, които от своя страна са причината за 56% от случаите на смърт при новородени, а в страните от Югоизточна Азия и Африка -75%. Освен бактерии и вируси неправилно изпраното пране унищожава само от 6% до 10% от акарите по дрехите, а те са най-честата причина за астма в света, причиняват още алергии, хрема и дерматит.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: millionnairezine.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноТестовеСоциални грижиНовиниДиетиИсторияМикробиологияСпециалистиАлт. медицинаЛеченияИзследванияОрганизацииХранене при...Клинични пътекиНаправления в медицинатаБотаника