Начало Здравна медиа Здравни новини Онкоболни от Пловдив недоволстват срещу решение на здравния министър Петър Москов

Онкоболни от Пловдив недоволстват срещу решение на здравния министър Петър Москов

Онкоболни от Пловдив недоволстват срещу решение на здравния министър Петър Москов - изображение

Болни от рак и техните близки изразиха възмущението си в социалните мрежи, след като стана ясно, че леглата за онкоболни в Пловдив ще бъдат намалени от 300 на 20. Това решение е част от проект на Наредбата за утвърждаване на интердисциплинарен медицински стандарт за комплексно медицинско обслужване на болни с онкологични заболявания.

Онкологът д-р Надежда Крумова заяви, че пациентите наистина са много обезпокоени от предложените промени. Тя добави, че тяхното недоволство ескалира, става непредвидимо и че не би било пресилено, ако каже, че се "заражда истерия".

Д-р Крумова каза още, че онкоболните пациенти вече са изпратили писмо с молба за съдействие до Националната пациентска организация и до Омбудсмана.

Специалистът смята, че проектът на Наредбата не създава правила за по-добра, навременна и последователна грижа за онкоболните, а по-скоро се превръща в инструмент за закриване на работещи лечебни заведения, в които се лекуват тези хора. Пациентите с онкологични заболявания ще могат да се лекуват единствено в здравни заведения, разполагащи едновременно с отделения по онкология, нуклеарна медицина, лъчетерапия, както и палиативни грижи.

Д-р Антон Михнев заяви, че тази Наредба създава предпоставки единствено за административно насочване на пациентите към определени здравни заведения.

Д-р Крумова каза, че страната ни е на едно от водещите места в света по преживяемост на хората с онкологични заболявания, както и че би било много жалко, ако изостанем от тази позиция.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛюбопитноСпециалистиЗаведенияЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияИсторияСоциални грижиОрганизацииАнкетиСнимкиПсихологияФизиологияСпортИнтервютаНаправления в медицинатаНаучни публикацииМедицински изследванияКлинични пътекиАлтернативна медицинаПрезентацииСпорт и туризъмОбразованиеАптеки