Начало Здравна медиа Здравни новини МЗ засилва контрола върху онколекарствата

МЗ засилва контрола върху онколекарствата

МЗ засилва контрола върху онколекарствата - изображение

МЗ засилва контрола върху лекарствата за онкозаболявания. Един от начините е промяната на наредбата, която регламентира условията и реда за предписване на лекарства. Според измененията ще бъде нужен нов документ, който ще е допълнение към лекарствения лист.

Терапевтичният фиш ще бъде единствено в електронен формат и е нужно да отговаря на решението, взето от комисиите в началото на лечението по клинична пътека. Тези решения също се подават по електронен път.

Специалистите от министерството, изготвили промените, смятат, че по този начин процесът става напълно видим и може да се прецени доколко е ефективен.

Има изменения и в работата на болничните аптеки. Сред новите им задължения са воденето на журнал за разтваряне на лекарствените продукти и изготвянето на опис на остатъците от тях, които не могат да бъдат използвани повече.

Целта на предложенията е да се контролира по-ефективно предписването на онкологиични лекарства, за които НЗОК отделя значителни средства.

Проектът е публикуват за обществено обсъждане като срокът затова е четиринадесет дни.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: drugfree.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиЛюбопитноСнимкиПсихологияЛайфстайлФизиологияЗдравни съветиСпортИсторияЛеченияНаправления в медицинатаНаучни публикацииСпециалистиВидеоЗаведенияИзследванияАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиПрезентации