Начало Здравна медиа Здравни новини Проектът на новата наредба за ТЕЛК е готов

Проектът на новата наредба за ТЕЛК е готов

Проектът на новата наредба за ТЕЛК е готов - изображение

Здравното министерство публикува за обществено обсъждане проекта за промени в наредбата за медицинската експертиза.

Поредната промяна е свързана с резултатите от оценката на въздействие. Анализът показва ясно, че трябва да бъдат прецизирани текстовете, които определят крайния процент на трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане при хората, които имат повече от едно заболяване и всяко от тях води до увреждане.

Не по-малък е проблемът с липсата на възможност да се проследи състоянието на пациента, а процесът да е прозрачен, което пречи на ефективния контрол върху заболяванията, вписани в решението. В момента те са описани, но без да е означен кодът за конкретното заболяване съгласно Международната класификация на болестите.

С предишните изменения беше регламентирано, че когато се дава оценка, се взема предвид само онова заболяване или увреждане, на което отговаря най-високия процент, а останалите заболявания не се включват. Оказа се, че това не дава възможност за обективна оценка. Анализът, който са направили в здравното министерство показва, че при почти 8% от случаите на преосвидетелстване хората са получили по-нисък процент точно заради новите изисквания. Експертите на ведомството са работили с данни от Националната експертна лекарска комисия, при това само постановените й експертни решения при преосвидетелстване въз основа на обжалвани решения на ТЕЛК за периода от 3 август 2018 г. до 28 декември 2018 г.

Според друг анализ, направен от Национално представените организации на хората с увреждания, още 4,7% от хората отпадат от системата, тъй като процентът им пада под 50.

Очевидно е, че промяна в начина, по който се формира оценката на трайно намалена работоспособност, трябва да има.

Очакванията са сегашните изменения в наредбата за експертизата да доведат до съответствие между оценката и реалното здравословно състояние на хората,страдащи от повече от едно заболяване, за които е определена отправна точка с 50 или повече процента.

От министерството се надяват още и на това, че предложенията им ще направят контрола върху работата на ТЕЛК много по-добър. Затова ще помогне и това, че заболяванията за увреждане или трайно намалена работоспособност ще бъдат кодирани.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: nova.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСпециалистиАнкетиНормативни актовеЛюбопитноСнимкиЛайфстайлПсихологияФизиологияЗдравни съветиСпортИсторияЛечения