На родния пазар има листни зеленчуци, замърсени с бактерии
Лабораторни изследвания показват, че в зелените салати на родния пазар се откриват колиформи и E. сoli. За това предупреждават от Активни потребители, които са дали за изследване 18 вида листни зеленчуци, взети от търговски вериги.
Резултатите показват, че в 89 на сто от пресните листни зеленчуци, независимо от къде са купени, има замърсяване с бактерии. От 18 продукта в 16 се установяват колиформи, а в 61 на сто от тях – ешерихия коли. Последната може да бъде открита навсякъде в природата, но става особено опасна, когато попадне в човешкия стомах. Ако консумираме замърсена салата, можем да се заразим дори с кучешка тения.
Ръководителят на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обяснява, че става въпрос за фекално замърсяване и най-вероятно причина за него може да бъде водата, с която листните зеленчуци се поливат. Чрез салатите могат да се пренесат и инфекции, предизвикани от норовируси. През пролетта и лятото са особено „актуални“ чревните инфекции, които могат да доведат до дизентерия. Съветите на специалистите са листните зеленчуци да се измиват обилно с вода лист по лист и добре да се обсушават, за да не остават капки по тях. Конкретно за работещите в ресторантите препоръките са да накисват перестите продукти във вода с малко калиев перманганат, ако има епидемична заплаха. Салатите не бива да се държат в близост до меса и млечни продукти, за да се избегне риска от замърсяване и да не възникне салмонела.
През последните години става все по-голямо търсенето на продукти, които са биологично отглеждани. Но опасността за потребителите се увеличава, тъй като много от производителите използват компост и органични отпадъци за наторяване на растенията. Това прави трудно контролирането на минералните елементи и е възможно по-голямо натрупване на нитрити и нитрати в тях. Европейският стандарт за съдържание на нитрати е 4 г максимално допустимо количество за 1 кг в марули, които са отглеждани в оранжерии. Ако са расли на полето, изискването е 3 г/кг.
Изследванията, направени от Активни потребители, показват, че нитратите в салатите на нашия пазар са малко над максимално допустимото. Въпреки че това не представлява сериозен риск за здравето на хората, от организацията са сигнализирали БАБХ.
Редактор: Ирина Тенева
Източник: clinica.bg
Снимка: pixabay.com
Коментари към На родния пазар има листни зеленчуци, замърсени с бактерии