Начало Здравна медиа Здравни новини Не са регистрирани нови случаи на морбили през изминалата седмица

Не са регистрирани нови случаи на морбили през изминалата седмица

Не са регистрирани нови случаи на морбили през изминалата седмица - изображение

Не са регистрирани нови случаи на морбили през изминалата седмица в Пловдивска област, съобщава дежурния епидемиолог от Регионалната здравна инспекция Пловдив.

Ситуацията със заразното заболяване е напълно овладяна. До момента пациентите с морбили са били 167 за периода 17 март – 14 юли. Последните два случая, които бяха със съмнение за заболяването са от началото на месец юли. 38 са регистрираните от началото на юни до сега, предава Actualno.

Най-много хора с диагноза морбили са регистрирани в град Пловдив и село Йоаким Груево. Общият им брой е над 100 души. Диагностицирани са и други единични случи в различни населени места на областта. Все още обаче продължава имунизирането срещу заболяването на хора, които са били контактни и на всички пропуснали имунизация. Специалистите са категорични, че ситуацията вече е напълно овладяна и разпространението на морбили е ограничено.

До сега заболелите бяха предимно деца на възраст под една година, при които ваксината не се повтаря. Въпреки имунизацията обаче на 3 май бе съобщено за три деца с втора ваксина срещу морбили, които са се разболели. По случаите се твърдеше, че става въпрос за грешно вписани ваксини. На 5 май се разбра за нов случай на морбили при 2-годишно дете, ваксинирано срещу заболяването.

Припомняме, че през пролетта бе осъществена засилена имунизационна кампания, съвпадаща с втората грипна вълна и по време на изострянето на алергичните състояния. Подобни обстоятелства са предпоставка за проявата на нежелани странични реакции след ваксинация.
По време на кампанията се поставяше тривалентна ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Stuff.co.nz5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...Здравни проблемиВидеоЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайлЗаведенияОбразованиеСпорт и туризъмСпециалистиОрганизацииАптеки