Начало Здравна медиа Здравни новини Нова хипотеза: Апендиксът може би има решаващо значение за пълноценното функциониране на храносмилателната система

Нова хипотеза: Апендиксът може би има решаващо значение за пълноценното функциониране на храносмилателната система

Нова хипотеза: Апендиксът може би има решаващо значение за пълноценното функциониране на храносмилателната система - изображение

Апендиксът, който в много случаи се отстранява като ненужен, може би има решаващо значение за пълноценното функциониране на храносмилателната система, смятат учени от института "Уолтър и Елиза Хол" в Мелбърн, Австралия.

По време на изследването си те са установили, че група имунни клетки работи съвместно с апендикса за предпазване на стомашно-чревния тракт от инфекции. По време на хранителни отравяния и бактериални инфекции те функционират координирано, нещо повече, те помагат и за укрепването на имунната система при пациенти, болни от рак.

По-рано тази година екип на университета Мидуестърн в САЩ съобщи резултатите от изследванията си в същата област, според които апендиксът изпълнява важна биологична функция и в никакъв случай не може да бъде окачествен като закърнял орган. Американските изследователи са установили, че с годините апендиксът е еволюирал и има повече лимфоидна тъкан, складираща добри бактерии, а също така изпълнява ролята на вторичен предпазен орган, който съхранява полезните бактерии.

"Масово схващане е, че апендиксът е ненужен израстък, но може би е време да преразгледаме неговата роля", коментира ръководителят на австралийското изследване проф. Габриеле Белз.

Проф. Габриеле Белз е ръководител на Отдела за молекулярна имунология в института "Уолтър и Елиза Хол" в Мелбърн, Австралия. От години тя е подчинила работата си на целта да разбере как реагира имунната система на инфекции, включително вируси, бактерии и паразити, защото вярва, че единствено знанието за това как тялото работи с патогени, може да покаже пътя към разработването на нови терапии. 

Снимки: srilankanscientist.com, Herald Sun

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ИсторияАлтернативна медицинаЗдравни съветиЗдравни проблемиЛюбопитноНовиниКлинични пътеки