Начало Здравна медиа Здравни новини Нова хипотеза за появата на Алцхаймер

Нова хипотеза за появата на Алцхаймер

Нова хипотеза за появата на Алцхаймер - изображение

Възпитаници на Медицинското училище към Бостънския университет предлагат нова хипотеза за възникването на болестта Алцхаймер. Смята се, че тя може би е свързана с натрупването на два вида протеини в мозъчните клетки – бета – амилоид и тау протеин.

В основата на изследването е известният професор Бенджамин Уолозин, чиито интереси от години са фокусирани върху патофизиологията на болестите Алцхаймер и Паркинсон. Негово е откритието от 2000 г., че пациентите, които приемат лекарства за понижаване на холестерола (статини ), по-рядко развиват Алцхаймер.

професор Бенджамин Уолозин, Алцхаймер
Бенджамин Уолозин работи активно по въпросите, свързани с Алцхаймер и Паркинсон.

В настоящата разработка проф. Уолозин и колегите му обръщат внимание на факта, че натрупването на протеина тау (неврофибрилни възли) в мозъка се локализира с маркери за стресови гранули. Количеството им при този вид деменция е много голямо. В мозъка се натрупват силно протеини, като е интересно, че моделът на това струпване се различава в зависимост от протеина на стрес гранулата и изглежда, че тау се свързва с TIA-1 и TTP, но не и с G3BP. Изследователите направили опит да намалят именно тези гранули като потиснали производството на TIA1 и установили, че това подобрява паметта и увеличава продължителността на живота на изследваните животни. В проучването на стресовите гранули се използват биохимични и имунохимични изследвания, както и обширни тестове. Между другото за проф. Уолозин е характерно именно използването на широк спектър от подходи за проучване на невродегенеративни заболявания, вариращи от молекулярни подходи до епидемиологията.

Опитите на екипа продължават и ако следващите изследвания потвърдят, че механизмът на поява на болестта е точно такъв, това може да провокира по-ефективни начини за борба с нея.

Болестта на Алцхаймер е основната причина за деменцията в света. И до момента няма ефективно лечение и надежден метод за откриването й в ранен стадий, както и единна хипотеза, обясняваща причините за възникването й.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru 

Снимки: library.med.utah.edu, healthaim.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиБотаникаЛеченияСоциални грижиХранене при...ПсихологияИсторияЛайфстайлИзследванияАлт. медицинаПроизводителиФизиологияПатологияОрганизацииСнимкиКлинични пътекиСпециалистиСпорт