Начало Здравна медиа Здравни новини Имплант в мозъка подобрява паметта

Имплант в мозъка подобрява паметта

Имплант в мозъка подобрява паметта - изображение

Първото устройство, което инсталирано в мозъка подобрява паметта, представиха изследователи от Университета в Южна Калифорния. Професор Донг Сонг и екипът му предполагат, че въвеждането му в клиничната практика ще помогне на пациенти, страдащи от Алцхаймер.

Учените са тествали изобретението си върху 20 души. В главния мозък на всеки от тях те имплантирали електроди, с които се лекува епилепсия. Благодарение на устройството били събрани данни за мозъчната активност при изпълнението на задачи, които стимулират епизодичната и работната памет. По този начин успели да разберат кои области трябва да активират, за да постигнат възможно най-добрите резултати.

Опитът продължил с използването на електроди, свързани с устройството, за да може при подобни тестове в бъдеще, работата на мозъка да бъде стимулирана по определен начин. Оказва се, че това е спомогнало за подобряване на краткосрочната памет с 15%, а на работната с 25%

Използването на подобен имплант в лекарската практика може да промени по невероятен начин живота на хората с деменция. Данни на Световната здравна организация (СЗО) от 2016 г. показват, че 47,5 милиона души в света страдат от това заболяване. Прогнозите са, че през 2050 г. броят им ще достигне 115 милиона.

Основната причина за деменцията е болестта на Алцхаймер. Към настоящия момент няма ефективно лечение на заболяването, не са известни и точните причини за развитието му.

Изследователите са на мнение, че дори ако устройството помогне само за частичното възстановяване на паметта, това ще доведе до подобряване на живота както на болните, така и на семействата им.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Снимка: mac4ever.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниБотаникаЛайфстайлФизиологияХранене при...СнимкиСоциални грижиЛеченияИзследванияИсторияПроизводителиПатологияОрганизацииКлинични пътекиСпортСпециалисти