Начало Здравна медиа Здравни новини Новите психоактивни вещества са заплаха с международно измерение

Новите психоактивни вещества са заплаха с международно измерение

Новите психоактивни вещества са заплаха с международно измерение - изображение

През последните няколко години в много страни от Европейския съюз се наблюдават тенденции на развитие на наркопазара към нови психоактивни вещества, които не са поставени под контрол и забрана съгласно законодателството по наркотиците. България, която също е засегната от проблема, не закъсня в своята реакция и предприе незабавни мерки, информира заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Тя участва в дискусия под надслов „Превенция и терапевтично лечение на употребата и злоупотребата с нови психоактивни вещества“. Участие в нея взеха и националните координатори по наркотиците на държавите членки на Европейския съюз.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за засилване на сътрудничеството между ангажираните институции и разработването на адекватен, мултидисциплинарен подход в отговор на тенденциите на нелегалния пазар на „дизайнерски“ наркотици. Изтъкнато бе, че новите психоактивни вещества представляват специфична заплаха с международни измерения. В този смисъл като ефективни стъпки бяха изведени доусъвършенстването на законодателствата на национално и европейско ниво, както и приемането на единно приложимо европейско законодателство за постигане на максимално гъвкав мониторинг върху тях. Подчертана бе съществената роля и на друг ключов аспект - разработването на съвместни политики за активна превенция.

„Успешното овладяване на проблема изисква тясно сътрудничество между институции, организации и гражданското общество“, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Той подчерта необходимостта от сериозни мерки и действия за борба срещу „неконтролираните“ субстанции, чрез които се прави опит за избягване на законовия контрол с промяната на химичния състав на познатите наркотични вещества.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: mh.government.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСнимкиИсторияНормативни актовеПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияЛеченияАнкетиБотаникаАлт. медицинаОрганизацииСпорт