Начало Здравна медиа Здравни новини Новите технологии помагат в борбата с маларията

Новите технологии помагат в борбата с маларията

Новите технологии помагат в борбата с маларията - изображение

Създадоха латентен вид малария в човешка чернодробна тъкан. А той е една от най-обезсърчаващите за медицината форми на маларията, устойчив на почти всички медикаменти и често води до рецидиви.

Успехът е на екип биоинженери от Масачузетския технологичен институт (MIT) и идва след десет години постоянна и упорита работа.

„След десетилетие усърден труд успяхме да развием организъм, да определим неговите отличителни черти, да намерим веществото, което може да му се противопостави и да съобщим първите транскриптоми на тези неуловими форми. Това отваря вратата към тяхната биология и към възможността да бъдат получени по-ефективни лекарства“, заявява проф. Сангита Бхатия, която е ръководител на проучванията. Тя има съществен принос в развитието на технологиите за взаимодействието на живите клетки със синтетични системи, което дава шанс за нови приложения в регенерирането на тъкани.

За да бъде победена маларията, е нужно да се унищожи именно смъртоносната латентната форма, категорични са учените. И сега тя може да бъде лекувана, но медикаментът „Primaquine“, използван за тази цел, няма широко приложение, защото може да причини разграждане на определени кръвни клетки при някои пациенти.

Разочаровани от невъзможността да бъде прилаган адекватно проф. Бхатия и екипът й започват изследванията. Това става през 2008-а, когато тя е включена в списъка на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. В този момент проф. Бхатия работи върху микропластовите ламели, нарастващи клетки и тъкани на човешкия черен дроб. Тази форма на биологично и наноинженерство улеснява нея и колегите й да се съсредоточат по въпросите, свързани с някои заболявания на черния дроб.

Така учените започват култивирането на щам Plasmodium falciparum, за да са сигурни, че жизненият му цикъл е подобен на този при хората. Веднага след това насочили усилията си към Plasmodium vivax. Така се стига и до първата сравнителна характеристика между двете, при това без да се използват животни, а с латентна форма, създадена ин витро.

Проф. Бхатия и екипът й продължават с тестовете, за да намерят решение възможно най-скоро. А то е необходимо, защото въпреки факта, че през последните години смъртните случаи намаляват, заболяването отнема живота на близо един милион души годишно. Повече от 40% от населението в света обитава места, податливи на инфекцията, а от малария страдат между 300 и 600 милиона.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gearmix.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниХранене при...ИсторияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияЛеченияБотаникаСоциални грижиКлинични пътекиРецепти