Начало Здравна медиа Здравни новини Нов метод за инвазивно лечение на периферни съдове представи италиански кардиолог пред свои колеги от Русе

Нов метод за инвазивно лечение на периферни съдове представи италиански кардиолог пред свои колеги от Русе

Нов метод за инвазивно лечение на периферни съдове представи италиански кардиолог пред свои колеги от Русе - изображение
Италиански кардиолог демонстрира пред свои колеги в Русе метод за инвазивно лечение на периферни съдове. Проф. Джанлука Ригатели е гост на русенската кардиологична болница "Медика Кор". Вчера там методът беше приложен на 72-годишен пациент със запушена коремна аорта.

Новата процедура може да помогне на много хора, за които съществува риск от отстраняване на крайниците, вследствие на стеснения или запушване на артериите. В САЩ с въвеждане на интервенцията преди няколко години, броят на пациентите с ампутирани крайници, е намалял до 50%, обясни д-р Кристиян Иванов - кардиолог в "Медика Кор".

В Русе проф. Ригатели обучава българските си колеги, за да прилагат лечението. Процедурата се извършва от мултидисциплинарен екип, включващ кардиолог, инвазивен рентгенолог и съдов хирург.

Досега в "Медика Кор" методът е приложен на над 10 пациенти. От тази година процедурата се поема от Здравната каса, обясни директорът на кардиологичната болница д-р Кирил Панайотов. Методът ще бъде представен и пред лекари от различни специалности от Русе и съседни области. Заболяването засяга пациенти в напреднала фаза на диабет, активни пушачи, болни от атеросклероза.

За Framar.bg:

3.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА