Начало Здравна медиа Здравни новини Нов тест ще показва дали заболяването е причинено от вируси

Нов тест ще показва дали заболяването е причинено от вируси

Нов тест ще показва дали заболяването е причинено от вируси - изображение

Нов тест ще помогне бързо и точно да се определи дали организмът се бори с вируси като оценява концентрацията на специфични РНК и протеинови молекули. Той е дело на учени от Университета в Йейл.

До момента само някои от най-разпространените вируси са открити при диагностициране и затова учените решават да идентифицират биомаркери, които биха могли да покажат наличието на всяко вирусно натоварване. Те проучили в лабораторни условия клетки от носната кухина и с помощта на техниката на секвениране на генома намерили три РНК и два протеина, които са сигнал за тревога( повишена генна експресия и концентрация на протеин), когато в организма – в този случай в клетъчната култура- присъства вирус. Точността на теста достигнала до 97%, а РНК показали наличието на невероятно разнообразни вируси, в това число и такива, които е трудно да бъдат определени към настоящия момент.

Опитите показали, че вместо отговор на въпроса „с какви вируси се бори организмът“, разработката дава възможност да се разбере дали тялото се бори с вируси като цяло или болестта не е вирусна.

В настоящия момент авторът на идеята Елън Фоксмън, която е специалист по лабораторна медицина и нейните колеги работят активно по превръщането на лабораторния анализ в бърз и точен тест, който лекарите в здравните заведения ще могат да извършват самостоятелно.

И това със сигурност ще бъде сериозна стъпка напред, защото при една респираторна инфекция, например, е важно да бъде идентифицирана причината, т.е, дали тя е бактериална или вирусна. В зависимост от това се избира и лечението. Когато изборът е неправилен, той може да доведе до употребата на антибиотици, когато това е напълно неоправдано.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиТестовеСнимкиСпортЛюбопитноПатологияНормативни актовеАлт. медицинаИсторияАнкетиСпециалистиИзследванияДиетиЛеченияКлинични пътекиХранене при...Ботаника