Начало Здравна медиа Здравни новини Нужни са спешни мерки, за да се помогне на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Нужни са спешни мерки, за да се помогне на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Нужни са спешни мерки, за да се помогне на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - изображение

„Нужни са спешни мерки, за да се подобри ситуацията в четвъртата по големина болница в страната“, това заяви днес в Стара Загора омбудсманът Мая Манолова. Тя реагира на постъпилите при нея две жалби, подписани от общо 300 служители на Университетската многопрофилна болница „Проф. д-р С. Киркович“, които определи като „вик за помощ, на който няма как да не се отзова“.

След срещи с ръководството и подалите жалбите е постигнато съгласието и на двете страни да се проведе среща, на която да бъдат обсъдени проблемите, които създават напрежение сред работещите. „Моята цел не е да се меся в дейности, за които нямам правомощия. Искам да защитя работещите, всички, които се лекуват и по възможност да помогна на ръководството да излезе от тежката ситуация“, категорична беше г-жа Манолова.

Трудовите възнаграждения са първата тема, която омбудсманът коментира и по която предприема действия. За декември месец част от персонала на здравното заведение е получил непълната сума. Като недопустимо определи случилото се Мая Манолова особено в контекста на огромния проблем с кадровия дефицит в здравеопазването. Начин този проблем да бъде решен кардинално, е внесеният от нея законопроект, в който настоява текстът в закона, който дава възможност на работодателите да изплащат само 60% от трудовото възнаграждение да отпадне.

Втората тема е свързана с битовите условия в болницата, които на практика не позволяват гражданите да получават достъпна, своевременна и качествена здравна помощ. Очевидно е, че с дълг от 22 000 000 лв.болницата е в тежко финансово състояние и това се отразява както на екипа, така и на нуждаещите се от лечение.

Мая Манолова информира още, че ще настоява министърът на здравеопазването да подкрепи по законния и подходящ начин здравното заведение. „Дали ще използват като мярка допълнителни плащания за дейност, за клинични пътеки или получаването на безлихвен или нисколихвен заем, както и обсъждането на възможности за преструктуриране, е въпрос на решение на експертите в здравното ведомство“, подчерта Манолова и допълни, че мерките трябва да бъдат предприети колкото може по-бързо.

Автор: Гергана Караилиева
Снимка: framar.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияЗаведенияНормативни актовеИнтервютаОрганизацииКомпании и организацииСнимкиКлинични пътекиАптекиЛеченияАнкети