Начало Здравна медиа Здравни новини Обмислят спирането на колите без катализатор заради замърсения въздух

Обмислят спирането на колите без катализатор заради замърсения въздух

Обмислят спирането на колите без катализатор заради замърсения въздух - изображение

Министърът на екологията Нено Димов обяви пред „24 часа“, че един от начините да се реши въпроса със замърсяването на въздуха е по-строг контрол върху автомобилите за наличието на катализатори, включително и спирането от движение на тези, които са без очистващата система.

От ведомството ще се насочат към решаването на този проблем като ще настояват да се вземат редица мерки да се прекрати порочната практика да се регистрират коли, без да е направена проверка дали автомобилът има катализатор. В момента повечето пунктове не разполагат с апаратура, която да измерва количеството изхвърляни газове от дадено превозно средство.

Според министър Димов трябва да се прекрати и порочната практика да се пускат на годишните технически прегледи коли, които нямат или са с проблемна очистваща система. И за това трябва да се понася съответна санкция.

Подготвят се промени на нормативни актове от няколко министерства, които да регулират пропуските и да направят съответните стъпки към постигането на по-чист въздух в големите градове, където е най-наболял проблемът. По мнение на Нено Димов на местата, на които се правят технически прегледи и пропускат автомобили без катализатор, трябва да им се отнема лиценза.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: inhabitat.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноАнкетиЗдравни съветиНормативни актовеАлтернативна медицинаЛайфстайлСнимкиСпортСоциални грижиЛеченияПатологияФизиологияИстория