Начало Здравна медиа Здравни новини Замърсената околна среда е причина за смъртта на близо 2 милиона деца годишно

Замърсената околна среда е причина за смъртта на близо 2 милиона деца годишно

Замърсената околна среда е причина за смъртта на близо 2 милиона деца годишно - изображение

Всяка година умират 1,7 милиона деца заради замърсена околна среда, съобщава Световната здравна организация (СЗО). Най-големите причинители на детска смъртност са диарията, пневмониите и маларията, които могат драстично да бъдат намалени или предотвратени, ако околната среда бъде подобрена. По статистика на Организацията в един от четири случая при смърт на дете са виновни замърсяването на въздуха, пасивното пушене, неправилната хигиена, липсата на чиста вода и санитарни условия. В най-голяма опасност са децата от едномесечна до петгодишна възраст.

По думите на генералния директор на СЗО Маргарет Чан причината да са застрашени в най-голяма степен децата в този възрастов период са формиращите им се органи и изграждащата им се тепърва имунна система. В свой доклад Здравната организация твърди, че още от утробата може да започне вредното излагане.

Системното поемане на цигарен дим повишава процента на вероятност за появата на хронични респираторни болести напред във времето, както и се увеличава риска от пневмонии. Много по-често децата имат досег и до вредни химикали, които се съдържат във водата, въздуха и храната. 

Снимка: indianepalyogaproject.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеАлтернативна медицинаЛайфстайлСнимкиЛеченияСпортПатологияФизиологияИсторияПсихологияРецептиИнтервютаСоциални грижиХранене при...ОрганизацииОбразованиеАнкетиСпециалистиЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътекиБотаника