Начало Здравна медиа Здравни новини Одобриха две нови лекарства за лечение на рак на гърдата в напреднал стадий

Одобриха две нови лекарства за лечение на рак на гърдата в напреднал стадий

Одобриха две нови лекарства за лечение на рак на гърдата в напреднал стадий - изображение

Националният институт за здравни грижи в Ница (NHS) одобри вчера две нови лекарства за лечение на рак на гърдата в напреднал стадий - palbociclib и ribociclib. От медикаментите ще могат да се възползват повече от 8 000 жени в напреднал стадий на заболяването.

Институтът за изследване на рака (ICR) в Лондон отбелязва, че лекарствата са чисто нов клас за лечение на рак и са едни от най-важните открития за жените с напреднал рак през последните две десетилетия. Те са демонстрирали забележителни резултати в забавянето на растежа на тумора с над 10 месеца. Тяхното действие е насочено към инхибиране на два протеина - CDK 4 и CDK6, с което се забавя значително прогресията на рака. Медикаментите се приемат веднъж дневно и са с доказано забавяне на необходимостта на химиотерапията при жени в напреднал стадий на рак на млечната жлеза.

Лечението с palbociclib е подходящо за жени, диагностицирани с прогресиращ рак на гърдата с положителен рецепторен статус на раковите клетки. Медикаментът е известен още като Ibrance с производител Pfizer.

Лечението с ribociclib се препоръчва за дами в период на менопауза или след нея. Препаратът е познат като Kisqali с производител Novartis.

Комисията оцени ефекта на медикаментите след изслушване на редица пациенти. Забавянето на прогресията на рака с почти 1 година е позволило протичането на нормални ежедневни дейности, включително и работоспособност. Това е високо оценено както от жените с рак на гърдата, така и от техните семейства“, коментира проф. Карол Лонгсън от Центъра за оценка на здравните технологии в Ница.

Одобрението на лекарствата е факт след договарянето на адекватни цени за тях.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: telegraph.co
Снимка:  telegraph.co

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноПатологияЗдравни проблемиСнимкиНормативни актовеСпециалистиАнкетиЗдравни съветиПроизводителиОрганизацииЛеченияАптекиЛайфстайлРецептиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография