Начало Здравна медиа Здравни новини Онлайн продажба на медикаменти по лекарско предписание в САЩ, Канада, Швейцария и Европейския съюз - особености и начини на контрол

Онлайн продажба на медикаменти по лекарско предписание в САЩ, Канада, Швейцария и Европейския съюз - особености и начини на контрол

 Онлайн продажба на медикаменти по лекарско предписание в САЩ, Канада, Швейцария и Европейския съюз - особености и начини на контрол - изображение

Маркетингът и продажбата на лекарства с рецепта по интернет в някои страни са разрешени. Но те често са обект на санкции, когато лекарствата са фалшиви или практиката противоречи на различните законови регламенти, имащи отношение  към:
•    липсваща информация или подвеждаща реклама;
•    престъпления, свързани с измама и/или фалшификация;
•    незаконна практика на работещия фармацевт;
•    внос на продукти без разрешение да бъдат пуснати на пазара;
•    нарушение на фармацевтични регламенти, свързани с разпространението на наркотични вещества;
•    насърчаване на сивата икономика;
•    доказана практика по така нареченото "пране на пари";
•    застрашаване живота на другите или дори в най-сериозните случаи - престъпление или убийство.

Независимо от указаните условия е трудно да се гарантира, че законите се прилагат, тъй като организацията на тези мрежи често се сегментира на глобално ниво. Обектът за продажби може да се намира физически на територията на една държава, докато седалището или собственикът на даден сайт да се намират в друга страна.

Законодателство
Във всички страни онлайн маркетингът на лекарства се регулира на държавно ниво. Някои страни в Европа, САЩ и Азия вече са легализирали създаването на кибер аптеките.
Въпреки това подробностите в законодателството се различават много в различните правителства и се променят бързо. Ето защо ви предлагаме следната изготвена панорама на ситуацията в държавите, в които електронната търговия с лекарства по лекарско предписание като цяло е най-развита.

САЩ
Онлайн продажбата на лекарства е позволена, но силно регулирана.
Въпреки това всеки щат установява свои собствени закони в тази област. По тази причина на NABP (Националната асоциация на апелативните аптеки) предлага платена онлайн услуга ("NBPALaw"), която позволява да се проверят законите, действащи във всеки един от щатите на страната. Тази база данни се актуализира всяка година.
Асоциацията също така създава етикет за сертифициране, "VIPPS", представляващ по-силен показател за степента, до която кибер аптеката е в съответствие с действащата нормативна уредба.
Към днешна дата NABP е разгледала повече от 8000 обекта, а само 4% от тях са в съответствие с действащото  законодателство и добрите практики, които регулират онлайн продажбата на лекарства с рецепта.

Канада
Аптеките в Канада имат легитимни уеб сайтове, които предлагат ограничен набор от продукти и услуги, по-специално информация за потребителите.
Фармацевтичната практика в Канада се регулира така, че всяка оторизирана аптека, която предлага услуги в интернет, трябва да отговаря на стандартите за практика в своята провинция. (Източник: Федерално министерство на здравеопазването, Канада). Успоредно с тези легитимни сайтове трябва да се отбележи, че съществуват голям брой  незаконни аптеки, плаващи под канадския флаг.

Швейцария
Продажбата на лекарства по интернет в Швейцария е специален случай на продажба чрез кореспонденция. Въпреки че продажбите на лекарства по пощата по принцип са забранени в тази държава, кантоналните власти могат да издадат разрешителни на определени доставчици при определени условия (правно основание: чл. 27 от Федералния закон за лекарствата и устройства - LPTh; RS 812.21). Всяко едно от лекарствата, които се доставят по пощата, трябва да бъде обосновано с лекарско предписание. Това е принцип, който се прилага и за лекарства, които обикновено не се отпускат  по рецепта.
Законодателството дава възможност и за законно купуване на лекарства от чужбина (правно основание: чл. 20, ал. 2 на Закона за терапевтични продукти (LPTh; RS 812.21) и чл. 36, ал. 1 от Правилника за разрешителните в областта на лекарствата (OAMed; RS 812.212.1)). Там е упоменато, че едно лице по този начин може да внася медикаменти за своя лична употреба, а не за трети страни. Това могат да бъдат лекарства в доза, предназначена за едномесечно лечение. Що се отнася до лекарствата, съдържащи наркотични вещества, като приспивателни, успокоителни или силни обезболяващи,  тези поръчки трябва да бъдат придружени от рецепта, предоставена от швейцарски лекар.
Източник: Swissmedic guide 2008 www.pharmasuisse.org/data/Oeffentlich/fr/Medienservice/081015_MM_StopPiracy_Leitfaden_f.pdf

Европейски съюз
Европейският съюз приема директива 2011/62/ЕС за "Фалшивите лекарства и интернет", която променя положението на несигурност преди изменението на Директива 2001/83/ЕС).
Новата директива поставя редица минимални условия, които трябва да спазват аптеките, за да получат разрешение да продават онлайн:
•    разрешение или сертификат;
•    предоставяне на подробна информация на интернет страницата си;
•    спазване на националното законодателство на страната по местоназначение.
Освен това интернет сайтовете, които законно продават онлайн лекарства с рецепта, трябва да предоставят общо лого и линк, който пренасочва потребителя към интернет страницата на компетентния регулиращ орган във всяка държава-членка.  Последният също е задължен да показва списък с обектите, получили разрешение да продават лекарства в интернет.
Източник: International Institute of Research Against Counterfeit Medicines (Международен институт за научни  изследвания против фалшифицирането на лекарства, IRACM) - http://www.iracm.com/

5.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСнимкиНормативни актовеИсторияПроизводителиЛюбопитноСтатистически проучванияХрани и ястияСпортРецептиЗдравни съветиСоциални грижиАнкетиОрганизацииАптекиЛеченияКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаСпециалистиГеография