Начало Здравна медиа Анкети Търсим вашето мнение Да бъде ли разрешена у нас онлайн продажбата на лекарства по лекарско предписание?

Да бъде ли разрешена у нас онлайн продажбата на лекарства по лекарско предписание?

Да бъде ли разрешена у нас онлайн продажбата на лекарства по лекарско предписание?

През 2012 година в България влизат в сила измененията на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ). Чрез тях се разрешава онлайн продажбата на медикаменти, които не са по лекарско предписание. В това число влизат: хранителни добавки, козметика, продукти за лична хигиена, билкови, хомеопатични продукти и други.

В някои страни обаче, както в Европейския съюз, така и в цял свят, по интернет могат да бъдат закупени и лекарства, които се отпущат само по лекарско предписание. Като примери за такива държави можем да посочим Холандия, Швейцария, САЩ, Канада.

Ако това се случи в България, то ползите са повече от ясни - по-лесен достъп на пациентите до лекарствените продукти и обратно, край на опашките в аптеките, много по-лесно планиране на движението на лекарствата по рецептура, решава се и проблемът с това, че вече в много градове и села няма аптеки. Да, проблемът с лекарствата под по-особен надзор остава, но вероятно и на това ще се намери разрешение, ако има желание да се търси такова.

За момента противниците на електронната търговия с лекарства по лекарско предписание също имат своите доводи, които трябва да изслушаме - ниско ниво на сигурност, неясни параметри, необходимост от пълна пренастройка на цялата система.

Много вероятно това ще бъде темата на ожесточени дискусии в следващите години с навлизането на електронната рецепта, ако това се случи някога. Защото има и доста съмнения и песимизъм по темата.

Какво е вашето мнение по въпроса "Да бъде ли разрешена у нас онлайн продажбата на лекарства по лекарско предписание?"

ГЛАСУВАНЕ

РЕЗУЛТАТИ

4.1, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ АНКЕТАТА

АНКЕТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниАптекиЛюбопитноНормативни актовеАнкетиИсторияСнимкиСпециалистиЗдравни съветиПроизводителиЛеченияОрганизацииРецептиЛайфстайлКлинични пътекиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеографияСтатистически проучвания