Опасна бактерия се разпространява чрез сурови зеленчуци
Първите резултати от анализите на института "Роберт Кох" дават основания да се мисли, че консумацията на сурови домати, краставици и марули е причина за тези случи на инфекция" с бактерията Escherichia coli enterohemorrаgicа (ECEH), каза министър Илзе Айгнер в комюнике. Тази бактерия е особено опасна защото предизвиква кръвоизливи в храносмилателната система и тежки смущения, наречени хемолитичен и уремичен синдром (SHU). Германските здравни власти съобщиха за смъртта на 4 души в северната и югоизточната част на страната, за които се счита, че са заразени с този вид бактерия. Особено обезпокояващ е краткият период, в който са се проявили всички случаи - едва 15 дни. Заразяването на хората с тази бактерия става чрез заразени храни - полусурово месо и сурови зеленчуци. Специалистите алармират, че измиването не винаги е достатъчно и препоръчват зеленчуците да минават през термична обработка при 70 градуса поне за 10 минути.
Симптомите на болестта са силна диария с кръв, остри болки в главата и корема.
Коментари към Опасна бактерия се разпространява чрез сурови зеленчуци