Начало Здравна медиа Здравни новини Оперираха пациент с мозъчен тумор по нов за България иновативен метод

Оперираха пациент с мозъчен тумор по нов за България иновативен метод

Оперираха пациент с мозъчен тумор по нов за България иновативен метод  - изображение

Екип от лекари извършиха първа по рода си в страната операция на мозъчен тумор. Приложеният върху 77-годишния пациент метод е изцяло иновативен за България. Интервенцията е извършена в плевенската неврохирургия от немския хирург от български произход проф. Николай Райнов. Той го използва от 20 години в практиката си в Германия, Великобритания и САЩ.

Пациентът Атанас Тотляков от Пазарджик имал сериозни затруднения в движенията, породени от тумора на мозъка. Възрастният мъж е първият, който е опериран в единствената в страната високотехнологична операционна. Съвременната хирургична техника е допълнена от система за невронавигация и с интраоперативен ядрено-магнитен резонанс.

Неврохирургът проф. Райнов обяснява, че туморът се намирал на много трудно достъпно място, което е опасно за опериране без необходимата в случая технология. Без нея може само да се вземат проби от него или ако хирургът рискува, без да разполага с точното оборудване, има голяма вероятност пациентът да остане с напълно парализирана дясна половина на тялото.

Чрез модерната апаратура неврохирурзите имат пълна картина на областта, в която се намира туморът. Те могат да наблюдават в реално време дали той е напълно отстранен и дали има запазена здрава тъкан.

Само ден след интервенцията пациентът вече си движи ръцете. Плюсовете при използването на високите технологии в неврохирургията са, че сигурността за болния е по-голяма и дават най-добрите резултати след проведеното лечение. Освен това осигуряват високо качество на живот на пациента.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: plasticsurgeons.com.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиПатологияСнимкиАлт. медицинаХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиИсторияИзследванияСпециалистиНормативни актовеБотаникаПсихологияИнтервютаЗаведенияАнкети