Начало Здравна медиа Здравни новини Хирурзи от ВМА премахнаха 20-сантиметров тумор от шията на мъж

Хирурзи от ВМА премахнаха 20-сантиметров тумор от шията на мъж

Хирурзи от ВМА премахнаха 20-сантиметров тумор от шията на мъж  - изображение

Във ВМА отстраниха чрез сложна операция 20-сантиметров тумор от шията на 62-годишен мъж. Специалисти от Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия към академията, начело с проф. Венцислав Цветков, направили много прецизна и деликатна интервенция заради разположението на образуванието.

То се появило преди 20 години, но от няколко месеца причинявало болка на пациента. Намирало се е в областта на дясната паротидна жлеза и пречело на движението на главата. Болният имал и сериозни придружаващи заболявания, които допълнително усложнили работата на специалиста анестезиолог.
Хирурзите успели да премахнат тумора, без да наранят лицевия нерв и граничещите с образуванието магистрални съдове и нерви. Не се наблюдават и парези на дясната половина на лицето.

Лекарите съветват в случаи на откриване на каквито и да е изменения или подутини в областта на главата и шията хората веднага да се консултират със специалист. Пренебрегването на симптоми може да доведе до риск от сложна и продължителна операция, при която животът на пациента да е застрашен заради усложнения, настъпили през годините.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ВМА

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияКлинични пътекиЛайфстайлХранене при...Здравни съветиСпортПатологияСнимкиАлтернативна медицинаМедицински изследванияИсторияНормативни актовеБотаникаСпециалистиЗаведенияПсихологияИнтервютаАнкети