Начало Здравна медиа Здравни новини Отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита

Отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита

Отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита - изображение

На 24 октомври се отбелязва Световният ден за борба с полиомиелита, заболяване по-известно като детски паралич. Всяка година се организират различни кампании, в които участват Ротари клубовете чрез своите проекти и дарения. Тази година подобни инициативи ще се проведат във Варна. Чрез информационна кампания ще се раздават флаери с основна цел повишаване на информираността на обществото, популяризиране на кампанията и благотворителността.

В последните години светът се доближава изключително много до побеждаването на заболяването полиомиелит, считано за втората по разпространение болест в историята след едрата шарка. Глобалната инициатива е стартирала през 1988 г., когато са регистрирани над 350 000 случая на детски паралич. В нея участват Световната здравна организация, УНИЦЕФ, множество правителствени и неправителствени организации. Тогава се приема Програма за ликвидиране на полиомиелита в света чрез прилагането на ваксини. След мащабната имунизационна акция през 1980 г. данните не посочват случаи на заболяването.

В България детският паралич се разпространява най-много през 1947 г. Крупната акция по Програмата обхваща и България, след която данни за заболяването в страната липсват.

Официалната статистика показва, че за 2016 г. регистрираните случи на полиомиелит са 37 в Нигерия, Пакистан и Афганистан.

Полиомиелитът е инфекциозно заболяване, причинено от полиовирус. Характеризира се с мускулна слабост и атрофия. Засяга предимно крайниците, но може да засегне също и мускулите на главата, шията и диафрагмата. При наличие на подобни симптоми движението се ограничава значително, в някои случаи е дори невъзможно. С подходящо лечение голяма част от заболелите се възстановяват напълно.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: rotary-varna.org

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияИсторияЛеченияСнимкиЛюбопитноВидеоСоциални грижи