Начало Здравна медиа Здравни новини Отбелязваме Световния ден на астмата със събитието Дишай свободно

Отбелязваме Световния ден на астмата със събитието Дишай свободно

Отбелязваме Световния ден на астмата със събитието Дишай свободно - изображение

На 2 май се отбелязва Световния ден на астмата. По този повод в столицата днес в парк „Заимов“ ще се проведе събитието „Дишай свободно“. Организатори на инициативата са Асоциация на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), съвместно с „Грийнпийс“- България и екологично сдружение „За Земята“.

В събитието ще участва и представител на Алианс „Здраве и околна среда“ (Health and Environment Alliance, HEAL). Той ще направи демонстрация на работата на персоналните мобилни устройства за замерване на фините прахови частици 2.5 (ФПЧ2.5). Ще бъде представена повече информация за респираторните заболявания и алергии, ще се обсъждат възможности за прочистване на въздуха.

В България и по света все повече хора страдат от астма. Това е заболяване, което засяга предимно дихателните пътища. Хроничното им възпаление ги прави изключително чувствителни към различни стимули. При отключване на подобно възпаление, стените на дихателните пътища отичат и се изпълват с мукус. Мускулите в бронхите се съкращават, което затруднява допълнително дишането като процес. Доста деца и хора получават астматични пристъпи, което като реакция е много сходно с алергичните реакции. Стимулите, които могат да предизвикат астматичен пристъп, са различни. Най-характерни са дишане на замърсен въздух, пушек, тютюнев дим, прах, стрес, дразнещи аерозоли, физическо усилие и други.

Чистият въздух е една от важните предпоставки за ограничаването на заболяването, а и право на всеки човек по света. Първите ощетени от все по-замърсения въздух в световен мащаб са именно хората, страдащи от астма, хронични заболявания, алергии и други.

Месец след като страната беше осъдена за замърсен въздух, в столицата се очакват спешни и работещи мерки срещу свръх високите нива на фини прахови частици. Все повече граждански организации се обединяват в България за по-добър и чист въздух и живот.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: healthdegrees.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниХранене при...Алтернативна медицинаЗдравни проблемиОрганизацииСнимкиСпециалистиБотаникаЛеченияКлинични пътекиСпорт