Начало Здравна медиа Здравни новини Руски учени създадоха нов препарат за астма

Руски учени създадоха нов препарат за астма

Руски учени създадоха нов препарат за астма - изображение

Руските учени създадоха препарат, способен да блокира един от основните механизми на астмата – хроничния бронхит.

Екип от Института по имунология създаде медикамент, който лекува механизмите, чрез които се развива бронхиалната астма. Важна подробност е, че той не само ще облекчи, но и ще повлияе на патогенетичните фактори на заболяването. Според директора на института Муса Хаитов става дума за съвършено ново противовъзпалително средство, което ще позволи на болните да избегнат пристъпите на задушаване.

Големият пробив е свързан със създаденият активен компонент на лекарството, който спира производството на интерлевкин (ИЛ-4). ИЛ-4 играе главна роля за развитието на алергичните заболявания, той провокира възпалителния процес и това води до задушаване.

Молекулата на активното вещество, която вече е патентована и която няма световен аналог, работи въз основа на механизма на РНК интерференция. По този начин създаденото на молекулярно ниво вещество потиска протеиновия синтез на виновния за възпалението интерлевкин- 4 докато го блокира напълно.

В новото лекарство влизат два компонента малки некодиращи молекули РНК и катионен пептид.

„При взаимодействие с лекарството ензимните системи на тялото буквално разрязват матричната РНК ИЛ-4, която съдържа информация за първичната структура на протеина. Това е причина производството на интерлевкин -4 да спре, а алергичното възпаление да намалее значително“, обяснява Муса Хаитов.

От своя страна проф. Себастиян Джонсън, който оглавява отдел по респираторна медицина в Имперския колеж-Лондон, където е работил в продължение на две години д-р Хаитов, признава на руските си колеги заслугата за откриването на факта, че точно ИЛ-4 играе основна роля за развитието на алергичните възпаления на дихателните пътища. Проф. Джонсън определя метода, по който е създаден препарата като един от най-добрите в световната наука. Британският специалист е убеден, че молекулата миРНК е изключително перспективна за създаването на нови лекарства.

Лекарството вече е преминало стадия на доклиничните изпитания и сега предстои да бъде тествано на хора.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: iz.ru, nrcii.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиИсторияЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаВидеоОрганизацииСнимкиЗдравни проблемиСпециалистиБотаникаКлинични пътекиСпортЛеченияАнкетиНормативни актовеПроизводителиАптекиЛайфстайлРецептиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография