Начало Здравна медиа Здравни новини Ново лекарство ще бори астмата

Ново лекарство ще бори астмата

Ново лекарство ще бори астмата - изображение

Ново лекарство дава надежда на над 300 милиона души по света, които страдат от астма. Медикаментът, наречен TSG12 е създаден на базата на протеина МТ-2.

След 4 години изследвания и анализ на повече от 6 000 съединения изследователите от Медицинското училище „Рутгърс", Ню Джърси, САЩ, заедно с екип от Шанхай, откриват, че протеинът МТ-2 (металотионеин-2) често липсва в белите дробове на мишки, които страдат от астма. Гризачите с отсъстващ МТ-2 са два пъти по-склонни да страдат от заболяването. Оказва се, че когато той влезе в организма, намалява значително тежестта на симптомите на болестта.

На базата МТ-2 специалистите създават лекарството TSG12. То отпуска мускулите на дихателните пътища и разширява бронхите, което от своя страна улеснява дишането. Новото лекарство не е токсично и не губи ефективността си с течение на времето. Според специалистите може да бъде обещаващ терапевтичен подход при лечението на астма.

Един от големите проблеми при съвременните методи за лечение на астмата е, че имат много странични ефекти. Друга пречка е свързана с факта, че лекарствата често губят своята ефективност твърде бързо, а някои са токсични за хората. На практика новият медикамент няма нито една от тези отрицателни характеристики.

Неслучайно определят TSG12 като пробив в лечението на астма, защото към момента не съществуват много алтернативни лечения. От екипа, създал новото лекарство, се надяват, че то ще даде надежда на много хора, но и ще предостави на болните възможност за по-добър избор.

Според данни на Асоциацията на болните от астма във Великобритания 5,4 милиона души се лекуват от астма, като една пета от тях са деца.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru
Снимка: cdn3-doctissimo.ladmedia.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиИсторияЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаВидеоСнимкиЗдравни проблемиОрганизацииСпециалистиБотаникаКлинични пътекиСпортЛеченияАнкетиНормативни актовеПроизводителиАптекиРецептиЛайфстайлСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография