Начало Здравна медиа Здравни новини Отбелязваме Световния ден на хората с кожното заболяване псориазис

Отбелязваме Световния ден на хората с кожното заболяване псориазис

Отбелязваме Световния ден на хората с кожното заболяване псориазис - изображение

На 29 октомври отбелязваме Световния ден на хората с кожното заболяване псориазис и усложненията от него.

Въпреки че в България липсва регистър на заболелите, се счита, че в нашата страна страдат не по-малко от 150 хиляди души.

"За сравнение преди 30 години болните са били около 18 хиляди", отбелязват пациентски организации.

По повод Световния ден за борба със заболяването по инициатива на Асоциацията на хората с псориазис се проведе пешеходна разходка по столичния бул. "Витоша" под мотото "Измини един километър в кожата ми".

Псориазисът засяга около три процента от населението на света.

Причините за заболяването са неизвестни. Открити са определени гени, които са отговорни за отключване на проявите на болестта. Счита се, че псориазисът е полигенно заболяване, което често се съчетава с други социално значими заболявания като артериална хипертония, диабет, автоимунни заболявания.

Към момента няма лечение, което да води до окончателното излекуване на псориазиса. Основната цел при лечението е да се сведе до минимум тежестта на симптомите и да се осигури продължителен безопасен контрол на заболяването и не на последно място да се подобри качеството на живот на пациента.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ВидеоЗдравни съветиЗдравни проблемиНовиниСпортИнтервютаЛюбопитноОрганизацииАлт. медицинаБотаникаХранене при...Клинични пътекиЛечения