Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха забранено вещество в изследвани марки масло

Откриха забранено вещество в изследвани марки масло

Откриха забранено вещество в изследвани марки масло - изображение

Анализ на 10 марки масло, продавани в България, показва, че при пет от тях има груби нарушения на състава им, като наличие на немлечни мазнини, добавена вода и веществото натамицин (Е235). Лабораторните изследвания сочат, че само две от тях са изрядни, а в останалите пропуските са в етикетите. Тестът е поръчан от неправителствената асоциация „Активни потребители“ и е направен върху взети от складове в Несебър и Бургас масла.

Натамицинът е антигъбичен препарат и антибиотик, който се използва от производителите да се предотврати появата на плесен в маслото. В ЕС употребата му е силно ограничена в хранителната индустрия и е допустима при производството на някои сирена и сухи салами, но е изрично забранена в маслото, съобщава Нова телевизия.

Откритото в изследваните марки количество от веществото е между 8 и 32 мг/кг. Натамицинът е слабо токсичен, но може да представлява риск за здравето. Използването му в производството на масло е голямо нарушение на нашето и европейското законодателство.

Влагането на немлечни мазнини в продукта също е нерегламентирано и води до здравословни проблеми от сърдечносъдов характер. Установеното количество, което е вкарано в него, варира между 40 и 60 на сто спрямо общата масленост. Допълнително е използван в направата на маслото голям процент вода, което е търговска измама и влошава качеството на хранителното изделие. Друг ефект от по-голямото количество вода в маслото е риска от появата на патогенни микроорганизми, окислителни процеси и токсични съединения.

От „Активни потребители“ информират, че фирмите, при които са открити нарушенията, са престъпили правилата и през 2014 и 2015 г. отново при подобно проучване.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: thestar.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Е-тата в хранитеХрани и ястияСнимкиРецептиЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноНовини