Начало Здравна медиа Здравни новини Депутати настояват за забрана на палмовото масло в храните и биогоривата

Депутати настояват за забрана на палмовото масло в храните и биогоривата

Депутати настояват за забрана на палмовото масло в храните и биогоривата - изображение

Депутати от различни комисии в Европейския парламент настояват и призовават Еврокомисията да направи необходимите законодателни промени, за да забрани употребата на палмово масло в храните и биогоривата. Според проучвания на Европейския орган за безопасност на храните и някои други изследвания преработеното палмово масло съдържа канцерогенни и генотоксични замърсители.

Те се образуват при процеса на рафиниране или при високи температури и крият сериозен риск за здравето на човек. Бебетата и децата са изложени най-голям риск, защото са податливи и лесно възприемчиви. Чрез храните те са изложени на десет пъти над приемливото равнище.

За 2015 и 2016 година в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. Най-голямо количество до момента е през 2014 години, когато са внесени 51 хиляди тона от продукта.

Депутати от Комисията по земеделието настояват за мерки и ограничаване на употребата на палмово масло в млечните продукти. С писмо до ЕК се обосновават причините за забрана на продукта с оглед защита на здравето на населението.

"Палмовото масло не бива да се използва в хранителните продукти, за да се запази човешкото здраве. Карцерогенният продукт се открива в закуски, солети, бисквити и други храни. Редовната употреба крие огромен риск от развитието на ракови образования. При наличието на проучвания, доказващи вредата от палмовото масло, Еврокомисията трябва да предприеме съответни мерки", коментира Момичл Неков, депутат от Комисията по земеделието.

За вредите от палмовото масло сигнализира и Комисията по околна среда. Депутатите настояват да се прекрати използването на продукта в биогоривата. Резолюция по въпроса бе изпратена до ЕК. По думите на автора на документа чешкият евродепутат Катержина Конечна палмовото масло не трябва да се използва в биогоривата. Трябва да се разработят нови биогорива, които не нарушават биоразнообразието.

По консумация на палмово масло Европейският съюз е на второ място, въпреки стремежа за ограничаване на производство. Днес суровината се открива в редица храни като чипс, шоколад, маргарин, както и в почистващи препарати, козметиката.

Употребата на палмово масло е нараснала два пъти за последните 6 – 7 години. Тревожна статистика показва, че се очаква това количество да се удвои до 2050 г.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: juventudSucre

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...Храни и ястияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСпортИсторияАнкетиРецептиЗдравни съвети