Начало Здравна медиа Здравни новини Ще забранят със закон една фирма да произвежда и млечни, и имитиращи продукти

Ще забранят със закон една фирма да произвежда и млечни, и имитиращи продукти

Ще забранят със закон една фирма да произвежда и млечни, и имитиращи продукти - изображение

Правителството и по-специално Министерството на земеделието ще въведат нови изисквания за влагане на палмово масло и хидрогенирани мазнини в някои хранителни продукти. Министър Румен Порожанов обяви, че ще има специално звено, което ще контролира дали в сиренето и кашкавала има растителни мазнини, необявени на етикета.

По новите правила производителите няма да имат право да използват нещо различно от истинско мляко, ако на етикета са обявили, че именно от това е направен продукта. Друго нововъведение ще бъде, че със закон ще бъде забранено една фирма да произвежда и имитиращи, и млечни храни.

Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите казва, че има лобита и в нашата страна, и в ЕС, които правят бизнес от заместителите, влагани в храните. От няколко години се поставя проблема и амбицията е до една година той да бъде разрешен по категоричен начин.

Експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова коментира, че хидрогенираните мазнини са чужди на човешкия организъм, при поемането им те се настаняват трайно в него и освобождаването от тях е изключително трудно. Могат да бъдат открити дори в десертните блокчета. Мнението на специалиста е, че този вид мазнини трябва да бъдат забранени. Според проф. Байкова само 6-8 г частично хидрогенирани мазнини на ден са достатъчни, за да се повиши холестерола.

Като пример за борба срещу вредните мазнини се посочва САЩ, където от 1 юни влагането на хидрогенирани мазнини в продукти ще се счита за федерално престъпление. Изчисленията на специалисти показват, че всяка година умират близо 100 000 души в Америка заради тях.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: nova.bg
Снимка: steel-blue.ch

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛайфстайлДиетиСпорт