Начало Здравна медиа Здравни новини КЗК глоби три фирми за открити растителни мазнини в тяхно сирене

КЗК глоби три фирми за открити растителни мазнини в тяхно сирене

КЗК глоби три фирми за открити растителни мазнини в тяхно сирене - изображение

На три фирми, преработващи млечни продукти, са наложени имуществени санкции от Комисията за защита на конкуренцията, защото в тяхно готово производство, определяно като сирене от краве мляко, са използвани и растителни мазнини и това не е обозначено на етикета.

Това са „Сирма Приста“ АД, „Рафтис – милк“ ЕООД и „Чех – Йосиф Новосад“ ООД. Те са глобени с 1% от нетните им приходи от продажби, като глобата на първата възлиза на 38 440 лв, на втората – 34 470 лв. и на последната – 331 300 лв. Непозволените съставки са открити в марките „Тракия" на „Рафтис“, „СВА“ на Чех и в Старопланинско саламурено сирене на „Сирма“, съобщава aktualno.com.

Съгласно нормативната уредба използването или не на немлечни мазнини категоризира продуктите като имитиращи или истински млечни продукти и това трябва ясно да е обозначено.

Фирмите имат право в 14-дневен срок да обжалват санкциите, които са въз основа на категорично установени нарушения от Комисията за защита на конкуренцията. Тя е взела под внимание колко време е продължило неспазването на наредбата и тежестта на провинението, икономическото състояние на дружествата и обхвата на разпространение на продуктите.

Проверката на Комисията е провокирана след сигнал, подаден от Българската национална асоциация „Активни потребители“ през юли миналата година.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: deliredi.com.au

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСоциални грижиХранене при...СъставкиРецептиЗдравни съветиФизиологияИсторияСнимкиТестовеСпортБотаникаЛеченияХрани и ястияДиети