Начало Здравна медиа Здравни новини В Италия ще глобяват родители, чиито деца не са имунизирани

В Италия ще глобяват родители, чиито деца не са имунизирани

В Италия ще глобяват родители, чиито деца не са имунизирани - изображение

От 11 март 2019 г. в Италия влезе в сила законът „Лоренцин“, според който ако не са имунизирани, децата до 6 години няма да бъдат допускани в детските градини, а на тези до 16 години родителите ще плащат глоба до 500 евро.

Законът носи името на бившия здравен министър, който го въведе, и според него са нужни задължителни ваксинации за варицела, полиомиелит, морбили, заушка, рубеола и още няколко заболявания. Ако детето ги няма то не може да бъде записано и в първи клас.

Повече от два месеца продължи дебатът в Италия за задължителната имунизация преди законът да влезе в сила. Настоящият министър на здравеопазването Джулия Грило е категорична, че нещата са ясни, а правилата прости и могат да бъдат синтезирани кратко: „Няма ваксина, няма училище“. И въпреки това тя заяви че, законът има за какво да бъде критикуван и ще бъде променен, за да включи единствено ваксини, които са наистина нужни и това е доказано с научни изследвания.

Историята на закона е бурна и не само за разгорещени спорове и дискусии става дума. Когато сегашните управляващи дойдоха на власт, те заявиха намеренията си да отменят задължителните имунизации, но в крайна сметка се отказаха от идеята.

Италианските медии съобщават, че местните власти се справят със ситуацията по различни начини.

Например, в Болоня са изпратили писма на 300 родители, които ще бъдат глобени, защото децата им не са поставени ваксини, но имат още работа, защото общият брой е 5000. В други райони са решили да дадат гратисен период.

Новият закон беше предложен и приет, за да се повиши нивото на ваксинираните, което е под 80%. Целта е да се достигне до исканите от Световната здравна организация 95%. Процентите не са избрани случайно.

Според експертите на СЗО, когато достатъчно хора от населението на една страна са имунизирани, вероятността от разпространение на болестта и избухването на епидемия е минимална, а в същото време така биват защитавани онези, които по определени причини не могат да бъдат ваксинирани.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bbc.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСоциални грижиМикробиологияНормативни актовеСнимкиИсторияЛечения