Начало Здравна медиа Здравни новини 112 родители и лекари са глобени заради неимунизирани деца през миналата година

112 родители и лекари са глобени заради неимунизирани деца през миналата година

112 родители и лекари са глобени заради неимунизирани деца през миналата година - изображение

През миналата година Районните здравни инспекции са глобили 112 души заради неваксиниране на деца. От институциите направили 16 000 проверки в цялата страна как се изпълнява имунизационния календар. Повечето от глобите са събрани вече, като те варират от 50 до 100 лв., макар че законът предвижда стойността им да стига и 200 лв.

Сред санкционираните има както родители, така и лични лекари, които имали в пациентските си листи деца с нередовни имунизации. Последните са от област Благоевград и сред тях има заболели от морбили. Друг случай на глобен е директор на детска градина, който допуснал заведението да бъде посещавано от малчугани без необходимите ваксини.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев припомня, че сигнали за нежелани реакции след ваксинация могат да се подават на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата. Миналата година са направени 2,2 млн. имунизации и реимунизации, внесени са 108 оплаквания за реакция. От тях 15 са свързани с ваксината срещу морбили, като потърпевшите съобщили за по-силна външна реакция около мястото на убождане.

РЗИ-та не спират проверките в медицинските кабинети в училища и детски заведения за неимунизирани деца. До този момент са издирени 416 души, от които 204 вече са имунизирани. Заболелите от морбили през последните дни достигнаха 51 души. На трима от тях е поставена само една от двете ваксини, а останалите нямат нито една. През последните два дни са приети 8 души от района на Белица и Разлог, които са до 19-годишна възраст.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСоциални грижиИсторияВидеоСнимкиЛеченияАлт. медицинаАнкетиЗдравни съветиТестовеЛайфстайл