Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха нова съставка, която може да бъде използвана в борбата със затлъстяването

Откриха нова съставка, която може да бъде използвана в борбата със затлъстяването

Откриха нова съставка, която може да бъде използвана в борбата със затлъстяването - изображение

В борбата със затлъстяването може да се използва съставка в черниците, активираща кафявите мазнини, откриха учени от Китайската Академия на науките.

Съставката рутин притежава способността да понижава телесното тегло. Според експертите тя може да подпомогне борбата не само със затлъстяването, но и със заболяванията, свързани с него.

"Рутинът има невероятен ефект върху кафявата мастна тъкан и подобряването на метаболизма", заяви авторът на изследването Цзин Ванчжу. Екипът му е изследвал ефекта от кафявите мазнини в експеримент с генетично затлъстели мишки и такива, на които давал голямо количество мазнини, за да затлъстеят. Учените добавили рутин в питейната вода на двете групи гризачи.

И в едната, и в другата група е констатирана подобрена глюкозна хомеостаза.

"Резултатите затвърдиха убеждението ни, че рутинът подобрява метаболитните функции", коментират учените, които са уверени, че новите данни могат да бъдат използвани за създаването на лечение срещу затлъстяване.

По данни на ООН затлъстяването по света се е увеличило повече от два пъти от 1980 година насам. През 2014 г. над 1,9 милиарда са били с наднормено тегло, като 13 процента от тях са били със затлъстяване. Ежегодно в световен мащаб 3,4 милиона души умират вследствие на затлъстяване и наднормено тегло. В Западна Европа с най-високо ниво на затлъстяване е Великобритания. Тя изпреварва Франция, Германия, Испания и Швеция.

Снимка: una.py

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЛюбопитноЛеченияСпортЗдравни проблемиАлтернативна медицинаСнимкиДиетиБотаникаТестовеИнтервютаЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ОрганизацииМедицински изследванияХранене при...Заведения