Начало Здравна медиа Здравни новини От БПА искат промяна в регламента за изпълнение на имунизациите

От БПА искат промяна в регламента за изпълнение на имунизациите

От БПА искат промяна в регламента за изпълнение на имунизациите - изображение

Наблюдава се спад в имунизационния обхват. Едва 49,4% от 6-годишните деца са били имунизирани през 2015 година, а от децата на възраст година и половина – 65%. Това заявиха от Българската педиатрична асоциация.

Председателят на БПА проф. Владимир Пилософ изрази мнение, че това се дължи на липсата на регламентирани процедури за изпълнение на имунизационния календар при случаи на недостиг на биопродукти и заместването им след това, както и че няма алгоритъм и действие при отказ от ваксинация.

Проф. Пилософ сподели, че тези проблеми могат да се решат, ако бъдат цялостно отразени в Национална програма за оптимизиране на ваксинопрофилактиката в България.

Специалистите настояват да се промени нормативната уредба, даваща възможност за своевременно провеждане на търгове за ваксини.

Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова заяви, че трябва да се намерят варианти за дългосрочно договаряне за ваксини, за да е възможно планирането на резерв за поне едно тримесечие. Това би гарантирало способността за посрещане на непредвидени нужди от имунизация от здравните власти.

Проф. Кожухарова бе категорична, че всички тези предложения, а също и създаването на Единен централен имунизационен регистър, ще улеснят работата на джипитата.

Регистърът е в процес на разработка и се очаква да заработи през 2017 година.

Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев информира, че в страната се наблюдава нисък обхват на препоръчителните имунизации. Той е на мнение, че има огромна нужда от повишаване нивото на информираност сред гражданите.

Скоро ще бъдат предложени и промени, отнасящи се до въвеждането на ваксина срещу варицела, както и намаляване на ваксините против туберкулоза.

Д-р Кунчев отбеляза, че у нас боледуват от варицела повече от 30 хиляди души на година. Броят на болните от туберкулоза е значително по-малък през последните години, което позволява редуциране на ваксинацията.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияСоциални грижиЛюбопитноСнимкиИсторияБотаникаТестовеЗдравни проблемиХранене при...Здравни съветиАлтернативна медицинаНормативни актовеМедицински изследванияЛайфстайлСпортОрганизацииИнтервютаДиетиЗаведенияАнкети