Начало Здравна медиа Здравни новини Официално е потвърдено наличие на огнище на антракс в Разградско

Официално е потвърдено наличие на огнище на антракс в Разградско

Официално е потвърдено наличие на огнище на антракс в Разградско - изображение

Вече е доказано чрез лабораторни анализи, че в с. Трапище, Разградско, има първично огнище на антракс, съобщават от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Седем овце са починали от болестта от един животновъден обект.

Разпоредена е от ОДБХ и РЗИ – Разград незабавна ваксинация на всички животни в населеното място, които могат да станат жертви на заболяването. В потърпевшия обект всичките 600 овце вече са били подложени на тази процедура. Общо в селото има близо 1700 животни, от които 1200 са дребни преживни, 400 са едри преживни и 20 са еднокопитни.

В разпоредбите влиза още забрана да се колят и придвижват животните извън територията, където е разпространена заразата, докато не изтече 14-дневния имунизационен период. Ще се дезинфектират помещенията и сградите, в които се отглеждат животни, както и оборудването. На дезинфекция подлежат и превозните средства, които влизат в и напускат обекта.

От ОДБХ информират, че досега животните, отглеждани в с. Трапище, не са били ваксинирани, тъй като от 50 години не е имало случай на антракс в района.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cdn.newsapi.com.au

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

МикробиологияНовиниИзследванияЛеченияБотаникаИсторияЗдравни съветиЛюбопитноНормативни актовеПроизводителиЛайфстайл