Начало Здравна медиа Здравни новини Пациентите с инфаркт във Враца остават без инвазивно отделение

Пациентите с инфаркт във Враца остават без инвазивно отделение

Пациентите с инфаркт във Враца остават без инвазивно отделение - изображение

Врачанската болница остава без инвазивно отделение заради дълга, който тя има към подразделението на русенското лечебно заведение, работещо там по договор от 2010 г. Задълженията са повече от 1,5 млн. лв. и това е причината да се отправи 3-месечно предизвестие за напускане, което вече изтече.

След като не се намери решение след 4 срещи в Министерството на здравеопазването, инвазивното отделение освободи персонала, затвори врати и разчиства помещението след изтичане на договора. Но пациентите с инфаркт ще бъдат изправени пред опасност, тъй като в това състояние първите 6 часа са от жизненоважно значение. От врачанската болница ще бъдат принудени да изпращат тежките случаи в София или Плевен, което поставя в риск претърпелите инфаркт. Доц. д-р Кирил Панайотов, който е изпълнителен директор на "Медика Кор", коментира, че статистиката е категорична, че ако няма интензивна кардиология в едно лечебно заведение, се увеличават смъртните случаи.

През последните два месеца през инвазивното звено са преминали 260 пациенти, от които 93-ма с инфаркт, с реална опасност за живота. Спасени са 42-ма, успявайки лекарите да се вместят в т. нар. "златен час".

Жителите на областния град са притеснени и са готови да започнат серия от протести, ще потърсят помощ и от омбудсмана Мая Манолова.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: financialtribune.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

АнкетиЗдравни съветиПатологияНовиниЛюбопитноВидеоАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиИзследванияЛеченияЛайфстайлЗдравни проблемиБотаникаСпортСпециалистиСпорт и туризъмЗаведенияОбразованиеОрганизацииАптеки