Начало Здравна медиа Здравни новини Пациентите ще получават фиш за болничния престой, когато технически системата е готова

Пациентите ще получават фиш за болничния престой, когато технически системата е готова

Пациентите ще получават фиш за болничния престой, когато технически системата е готова - изображение

Пациентите ще могат да получат фиш за болничен престой и направените за тях разходи, само когато технически системата стане готова. Това заявиха от НЗОК.

Според Националния рамков договор нововъведението влиза в сила от 1 април тази година. Едва сега предстои да се решава какво точно ще представлява въпросният фиш, каква информация ще съдържа и как точно да изглежда. Предстои да се уточнява как технически ще се предава информацията – как точно болничните заведения ще я предават на здравната каса, как да се уеднакви софтуера и дали ще има нужда да се закупува нов. За сега от Касата не се ангажират със срок.

Основната идея на нововъведението е пациентът да получава пълна информация за неговото лечение, изследвания, престой и съответните цени при напускане, предлагани от болничното заведение. Същата информация ще бъде изпращана и на НЗОК. Целта е да се установи колко струва съответното лечение в съответната болница, заплащано от здравната каса. Ако то се окаже недофинансирано ще се предприемат решения от къде точно да се вземат допълнителни пари. Тук вариантите са три – въвеждане на доплащане, по-висока здравна вноска или намаляване на пакета на НЗОК.

"Най-вероятният вариант в подобна ситуация е въвеждането на доплащане", коментира управителя на Касата Глинка Комитов.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: CityBuild.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЗаведенияНовиниНормативни актовеСоциални грижиСнимкиКлинични пътекиИсторияЛеченияЛюбопитноИнтервютаЛайфстайлОрганизацииКомпании и организацииЗдравни съветиАптекиСпециалистиАнкетиПсихологияГеографияДиетиБотаникаЛичностиНаправления в медицинатаСпорт