Начало Здравна медиа Здравни новини Пет случая на морбили са регистрирани и в Пазарджик

Пет случая на морбили са регистрирани и в Пазарджик

Пет случая на морбили са регистрирани и в Пазарджик - изображение

Пет случая на морбили са регистрирани вече и в Пазарджик. Заболелите са деца и не са били имунизирани срещу заболяването, въпреки че по документи са се водили с поставени ваксини. Това заяви Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Морбили се разпространи в страната от Румъния, като най-много са заразените в Пловдив. Близо 40% от тях са предимно малки деца. Петте нови случая от Пазарджик са официално вече потвърдени с генетични методи. Според изследванията децата не са били имунизирани срещу заболяването. Едно от децата все още няма и годинка, възраст, която е подходяща за ваксиниране.

Проф. Кантарджиев посочи за сравнение, че в държави като Холандия, Германия и САЩ имунизациите са задължителни при постъпване в училище. Това се доказва с представяне на кръвен тест, а не с бележка каквато е практиката в България. При доказване на липса на имунизация, на децата се поставя ваксина.

По думите на проф. Кантарджиев предприетите мерки от МЗ, които се прилагат към момента, дават резултат. Въпреки това според него се очаква предаване на заразата и в други населени места в страната от хора, работещи в Западна Европа, където има доста огнища на морбили. В Румъния заболелите са около 5 900 случая, а в Италия близо 3 000. Професорът съветва хората, които са работили в чужбина и не са ваксинирани или не знаят, да го направят и да ограничат контактите си най-вече с малки деца.

Два нови случая на заболяването са регистрирани и доказани и в Монтана.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Hashtag-bg.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни проблемиХранене при...ВидеоЛюбопитноИсторияБотаникаЛеченияСоциални грижиЛайфстайлОбразованиеСпорт и туризъмЗаведенияСпециалистиОрганизацииАптеки