Начало Здравна медиа Здравни новини Плевенски лекари откриха 10-сантиметров паразит в окото на пациент

Плевенски лекари откриха 10-сантиметров паразит в окото на пациент

Плевенски лекари откриха 10-сантиметров паразит в окото на пациент - изображение

Специалисти от Очната клиника към Университетската болница в Плевен извадиха от окото на пациент 10-сантиметров паразит, наречен филария. Лекарите предполагат, че човекът е бил ухапан от насекомо, което снесло яйцата си в кръвта му и след това те са се развили.

Той се оплакал, че усеща движение под клепача на дясното око, което ту спирало, ту се активизирало. Когато потърсил помощ в клиниката, специалистите разбрали, че става въпрос за такъв вид паразит, но трудно можели да установят местоположението му и да го извадят, тъй като той постоянно се движел. Преминавал от единия клепач в другия и след няколко опита чак на третия ден го локализирали близо до носа и го измъкнали.

Началникът на Очната клиника проф. д-р Чавдар Балабанов коментира, че е имало опасност филарията да проникне в орбитата на окото и тогава е невъзможно да се извади. Паразитът не може да се размножава, ако ползва като гостоприемник човек и в такъв случай рано или късно умира, съобщава БТА.

Смята се, че паразитът не е токсичен, пациентът не е показал алергична реакция към него и затова бил изписан. Лекарите в плевенското лечебно заведение коментират, че това е рядко срещан случай, включително и размера на филарията.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ehowcdn.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛайфстайлХранене при...НовиниТестовеФизиологияСнимкиЛюбопитноВидеоЛеченияБотаникаИзследванияСпециалистиИсторияАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиСоциални грижиНормативни актове