Начало Здравна медиа Здравни новини Неврохирурзи направиха за първи път койлинг на кръвоносни съдове в Северна България

Неврохирурзи направиха за първи път койлинг на кръвоносни съдове в Северна България

Неврохирурзи направиха за първи път койлинг на кръвоносни съдове в Северна България - изображение

Неврохирурзи извършиха първата ендовазална емболизация на аневризма в Северна България. Това стана в плевенската МБАЛ „Сърце и мозък“. Процедурата се нарича още койлинг, което е вид стентиране на кръвоносните съдове, хранещи мозъка. Засегнатият съд получава разширение, което е подобно на балонче с изтъняла стена. Ако то се разкъса и прокърви, животът на човек е сериозно застрашен.

Ендовазалната емболицазия на аневризма е минимално инвазивна интервенция. При нея се използва катетър за достигане до увредения участък. Мястото се изолира чрез платинени нишки, които имат формата на пружини. Те запълват и укрепват засегнатата област и по този начин койлингът позволява да се запази жизнеността на кръвоносните съдове. При този метод не се налага да се отваря черепа на пациента, което значително намалява времето на престой в болница и на възстановяване. Болният се изписва между третия и петия ден след процедурата и той може да се заеме с ежедневните си задължения след края на първата седмица.

лекар

В Клиниката по неврохирургия в лечебното заведение екипът на доц. д-р Славомир Кондов поема и случаи на пациенти с ендовазални и съдови заболявания. Те извършват пълна диагностика и високотехнологично лечение на съдови малформации на мозъка, аневризми и др.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: МБАЛ „Сърце и мозък“ - Плевен

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниЛюбопитноИсторияЛеченияФизиологияЗдравни съветиСпециалистиБотаникаКлинични пътекиЗаведенияАлт. медицинаСнимки