Начало Здравна медиа Здравни новини Пловдив вече разполага с най-модерния ЯМР-апарат

Пловдив вече разполага с най-модерния ЯМР-апарат

Пловдив вече разполага с най-модерния ЯМР-апарат - изображение

Най-модерният апарат за магнитно-резонансна томография "Магнитом Амира" на "Сименс"в момента се монтира във верига болници "Медлайн – Централ Хоспитал".

От началото на март пациентите ще могат да се изследват с авангардната техника. Той ще бъде на разположение както на лежащо болните, така и на амбулаторни пациенти с направления по НЗОК, по договори със здравно-осигурителни дружества или срещу заплащане. Подходящ е за неврологични, ортопедични, както и за онкологични заболявания.

Най-голямото предимство на новия ЯМР е намаляване на шума с 97%, което осигурява комфорт на болните по време на процедурата, известна като стресиращо шумна. Възможно е извършване на бързи 10-минутни изследвания със специално изработени за целта протоколи, определящи техния алгоритъм.
Съществува и специална програма за изследване на черния дроб – freez it - тя гарантира кристално чист образ чрез „замразяването“ му и улеснява диагностиката. На пациентите е известно, че при влизане в апарата не трябва да мърдат и те се стараят да изпълнят това изискване, но черният дроб не може да бъде фиксиран на едно място, тъй като органът се движи при дишането на пациента, поясниха специалисти от болницата. Досега това силно затрудняваше диагностиката, но с този апарат проблемът вече ще е решен.

Ядрено-магнитният резонанс в болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ разполага и със специално оборудване и софтуер за изследване на млечни жлези. Заради усъвършенствания софтуер и скъсеното време за изследване апаратът има капацитет да обслужва повече от 20 пациенти дневно. Екипът на "Медискен", който ще обслужва пациентите е от високо квалифицирани медици с богат опит в сферата на рентгенологията.

Как работи ЯМР-апаратът?

Магнитният резонанс е метод за производство на изключително подробни изображения на тъкани и органи в тялото без необходимостта от рентгенови лъчи. Човешкото тяло се състои от атоми, като водата или водородните атоми съставляват 95% от него. Обикновено въртенето на водородните атоми в тялото е на случаен принцип. ЯМР апаратът създава хомогенно магнитно поле, което е до 8000 пъти по-силно от това на Земята. По този начин атомите се подреждат и се въртят в една и съща посока – във всичките три равнини на тялото.

Електромагнитната енергия, която се освобождава в резултат на радиочестотни вълни в силно магнитно поле, се измерва и анализира от компютър, като се образуват дву- или триизмерни изображения, които могат да се видят на телевизионен монитор. Те се съхраняват като компютърен файл и могат да бъдат отпечатани на филм, електронен носител или да се разглеждат на екрана на компютъра.

Снимка: Медлайн-Централ Хоспитал

4.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИзследванияЛюбопитноЛеченияСпециалистиИстория