Начало Здравна медиа Здравни новини Плувните басейни в Старозагорска област отговарят на нужните изисквания

Плувните басейни в Старозагорска област отговарят на нужните изисквания

Плувните басейни в Старозагорска област отговарят на нужните изисквания - изображение

Регионалната здравна инспекция направи проверка на откритите и закритите басейни на територията на област Стара Загора по повод откриването на летния сезон. Служителите основно наблегнали на качеството на водата. Общото заключение е, че плувните басейни в областта отговарят на изискванията.

Регистрираните в РЗИ – Стара Загора обекти с подобно предназначение са 44, от които в момента работят 36. Покритите басейни са 13, а откритите – 23. От началото на юни досега от инспекцията са извършили 52 проверки заедно с представители на БЧК и на общината, в която се намира обекта. Специалистите следят за състоянието на технологичните съоръжения и на сградния фонд, на санитарните възли, бани и душове. Проверява се режимът на почистване и дезинфекция, какви биоциди се използват, дали има наличие на медицинско обслужване, дневници и чек листове за поддържане на хигиенен режим, както и мониторингова програма за изследване качествата на водата в басейна.

Собствениците на обектите са задължени всяка седмица да предоставят проба от водата в плувния басейн за микробиологичен анализ и два пъти в месеца за химичен. От своя страна РЗИ – Стара Загора осъществява контрол на качеството всеки месец през сезона и ако се налага и по-често, като също взима проби от водата за анализ. До този момент са изследвани 19 открити и 5 покрити басейна, взети са общо 24 проби. В два от откритите обекти са установени отклонения от микробиологичните норми и едно по физико-химичните показатели също в открит басейн. След издадените предписания собствениците са коригирали качеството на водата, което се доказва от повторно взетите и изследвани проби.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: РЗИ – Стара Загора
Снимка: recsports.ufl.edu

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиЗдравни съветиСпорт и туризъмСпортНормативни актове